2012. október 26., péntek

Sajt készítés házilag - félkemény házi sajt

Többen kérdeztek a sajtkészítéssel kapcsolatban tőlem ezt-azt, itt most mindent elolvashat róla, akit érdekel.

Előkészületek
Első lépésként át kell gondolni, milyen sajtot szeretnénk, és a hozzá való dolgokat (oltó, fűszerek, stb.) be kell szereznünk.
Az oltót én itt vásároltam, semmi különös oka, ez volt az első hely, amire itt a neten rábukkantam, pár nap alatt ideért, amúgy filléres dolog.
Nézzünk körül a környéken házi tej ügyben. Nekem szerencsém van, a tehénke még fel sem ocsúdott a fejés okozta "sokkból", én már be is oltottam a tejet! :)
Találjuk ki, miben tudjuk préselni a sajtot. Megtehetjük ezt egy textilben is, először én is így csináltam, cuki kis gömböcöt kaptam. Vagy préselhetünk sajt alakú sajtot, erre léteznek gyári edények, de én pl. kilyukasztgatott éthordó elemekben préselek.
A munka előtt mindent készítsünk elő, ami kellhet, legyen rend és tisztaság körülöttünk, ne kelljen kapkodni, pakolászni, idegeskedni közben.
Hogy mi kellhet? Egy nagy fazék a tejnek, egy majdnem ugyanekkora a savónak, szűrő, merőkanál, pelusok, vagy egyéb textil, konyharuha-hegyek, ezt-azt törölgetni,  sajtformák...

Kezdődjék a munka!
A jó minőségű tejet (nálam 6 liter a mennyiség) egy nagy fazékba öntjük, és 35-40 fokosra melegítjük. használhatunk hőmérőt, én belepiszkálok kézzel, és ha úgy érzem, épp egy kellemes fürdő hőmérsékletét érzem, jöhet bele az oltó!
Egy kevéske vízben elkeverjük az oltót, majd hozzáadjuk a tejhez, és nagyon alaposan felkeverjük.
Ezután egy órára elfelejtjük. Nem mozgatjuk, nem kíváncsiskodunk! :)
Egy óra múlva a tejből egy pudinghoz hasonlatos állagú anyagot, alvadékot kapunk, következik az aprítás.
Először egy késsel minél apróbb kockákra vágjuk, én ezután kézzel belemászok, és a lehető legapróbbra töröm.
Egy szűrő segítségével lemeregetjük róla a savót. Összegyűjtjük, később szükség lesz rá!
A sajtgömböcskék szép lassan már tapadnak, ragadnak össze!
Egy textilpelenkába öntjük, és átgyúrjuk. Ilyenkor mehet bele bármi, amit ízesítésként elképzelünk, kapor, petrezselyem, snidling, kömény, fokhagyma ésígytovább a végtelenségig. Só is mehet bele, de nem nagyon veszi fel, a sós íz érdekében később teszünk!
Kinyomkodjuk belőle a savót, majd mehet a formába.
Először gyengén súlyozzuk, és időnként megforgatjuk a formában. Mondjuk fél óra, aztán egy, majd újabb egy óra múlva. majd jöhet rá a durvább súlyozás, minden, amit a konyhában találunk. :)

Egy kis kitérő
A felfogott savót felforraljuk, és egy kevés ecet, vagy citromsav,vagy  citromlé  hozzáadásával kicsapatjuk, amíg különválik a fehérje és a savó, leszűrjük, így kapjuk az ordát. Ez egy túróhoz hasonló, annál apróbb darabokból álló cucc, amit én körözöttnek, túrókrémnek, túróstésztának használok...

A sajt nálam egy éjszakát préselődik, aztán kiszedem és csodálkozom, örömködöm.... :)
Most találom ki, mi legyen a sajt további sorsa, a sófürdő előtt ugyanis ennek megfelelően darabolom.
A sófürdő hivatott egyrészt a sajtokon megszokott kérget kialakítani, másrészt a sajt sósságáról gondoskodni. Ha füstölés lesz a sorsa, akkor jobban feldarabolgatom, minél több legyen a füstölt széle, amire mindenki utazik.
A sófürdőhőz 25-30 százalékos sóoldatot használunk, egy liter vízzel szoktam én ehhez a mennyiséghez keverni. A víz langyos, könnyebben keveredik a só, és jobban felveszi a sajt is. Hozzáteszek még kb egy deci félretett savót, állítólag jót tesz a sajtnak. :)
Kb. két órát áll a sófürdőben, és mivel a sajtdarabok a folyadékban lebegnek, kicsit lesúlyozhatjuk, és jót tesz neki a forgatás is.
A sófürdő után papírtörölközőre, majd dobozba teszem, és most kerül a hűtőbe.
Ha füstölünk, akár most is, akár pár napon belül megtehetjük.
A füstölést ki-ki házilag úgy, ahogy oldja meg! :))
A mi technikánkról egy korábbi bejegyzésben lehet látni, olvasni. Másfél-két óra füstölést kap nálunk a sajt, de készítek olyat is, ami belül fűszeres, és épp csak egy enyhe füstös ízt kap, alig fél órát van a füst alatt.
Az elkészült sajtokat ezután lehet érlelni, erről azonban én már nem tudok írni, mert az így elkészült mennyiség nagyjából három nap alatt elfogy!
Aki a füstölt sajtban, esetleg parenyicában gondolkodik, annak folytatom az eszmefuttatást! :)
A parenyicának valót nem sófürdőzöm, a préselt sajtot csíkokra vágom, majd forró vízbe teszem a csíkokat. Mindig csak egyet, amivel épp dolgozom.
Amikor úgy látjuk, hogy puhul, kicsit nyúlik, deszkára tesszük, és szépen kinyújtjuk. Megsózzuk, feltekerjük, majd "madzagot" készítünk. Én ezt azokból a potyadékokból csinálom, amiket levagdosok a sajtról, amikor a préselésből kikerül, és bizony sokszor van sorja a szélén... Szóval, ilyen kis potyadékot a forró vízbe, és sodrás, és megkötés...

Nagyon könnyű vele dolgozni, rém egyszerű elkészíteni a kis parenyicákat, ne ijedjen meg tőle senki, bátran!
A mégapróbb ezek-azok pedig füstölt copfocskának kiválóak lesznek!
A diribdarabok melegítés után egybegyúrhatóak, mint a leesett tésztaszélek, és bármilyen alakúra formázhatóak!


Ha valami kimaradt, várom a kérdéseket, és kipótlom!!!!

Helyesbítések:

Minél többször készítek sajtot, úgy jövök rá újabb apró fogásokra, illetve, találok a neten olyasmit, amivel felül kell bírálnom eddigi "tudásomat"...most néhány ilyesmi következik:

- sózás:
fentebb olvasható, hogy a fűszerezéskor sózhatjuk is, de nem veszi fel...nos, nem, ne sózzuk! A só tartósít, és ezen tulajdonságánál fogva leállítja azokat az erjedési folyamatokat is, amik a sajtunk éréséhez elengedhetetlenek!

- sófürdő
a sófürdőben való tartózkodás idejének titka, ahányszor tíz dekás a sajt, annyiszor egy óráig álljon a lében....értelemszerűen, ha daraboljuk, akkor a darabkák súlya a mérvadó, és nem összeadó, tehát a kb. 30 dekás sajtszeletek 3 órát sózódjanak! :)

- orda
a hol sikerül, hol nem probléma megoldva!  A savót (ami igazából még nem is a savó) forralni kell, ha forr, merjük le a tetejéről a habot, ekkor mehet bele ecet, és rögtön látszik, ahogy összeugrik az orda, lent pedig egy teljesen áttetsző, zöldes folyadék marad, a savó... Ha nem ilyen a folyadékunk, akkor még mehet bele az ecetből! Aztán nyugodtan forraljuk még, hadd buzogjon, fortyogjon! A hő hatására az ordarögöcskék, pelyhecskék szépen egymáshoz "olvadnak", és ezután egy szűrőkanállal játszi könnyedséggel lehalászhatjuk a savó tetejéről!

- parenyica
az a csíkozós, nyújtós eljárás nálam már a múlté! a parenyicának szánt sajtomat kockákra vágom (kb. 2x2 centisek), majd olyan 70 fok körüli vízbe merülő szűrőbe szórok egy kisebb maréknyit. Kanállal kevergetem, nyomkodom, gyúrom, mikor szépen kezd összeállni, egy nagy masszává gyúródni, kiveszem (meleg!), és kicsit még gyúrom, majd a két kezemmel kihúzgálom, simogatom egy kb. 50 centi hosszúságú csíkká. sót szórok rá, beledörzsölöm, és otthagyom! Megcsinálom a következőt, ezután tekerem fel az előzőt. Így a már kihűlt sajtot tekerem, és nem fog összerogyni!

Nagyjából ennyi, a szövegben szándékosan nem írom át a korábban leírtakat, mindig ehhez fogok hozzátenni, így látszanak azok a bakik, amiket elkövettem, és amiket később orvosoltam, okulásképp maradnak tehát a hibák!











61 megjegyzés:

  1. Melyik oltót választottad a sok közül?

    VálaszTörlés
  2. CHY-MAX Plus folyékony tejoltó 50 ml
    Nekem bevált, remekül működik az oltó. Ez a mennyiség nagyon sok tejhez elég (1ml körül teszek a 6 liter tejembe), eláll kb. egy évig, kisebbet nem érdemes szerintem rendelni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. Mennyi vízzel kevered el az oltót? :)

      Törlés
    3. Lenne még két kérdésem: amikor a tej eléri a kívánt hőmérsékletet, akkor az oltót úgy teszem bele, hogy még rajta van a tűzön/főzőlapon, vagy leveszem róla és úgy teszem bele az oltóanyagot?
      Illetve a másik: eddig ecettel csináltam sajtot és próbáltam a sófürdőt is. 20%-os sófürdő 8-10 órán át... De a sajt külseje nagyon sós lett, aztán egy nap állás után lett egyenletesen sós íze (nagyon finom lett és nagyon szép állagú). A Te sajtodat sófürdő után mikor lehet fogyasztani? :D

      Törlés
    4. Illetve eszembe jutott egy roppant lényeges dolog... Én kecsketejből csinálom... Azzal is ugyanígy működik a folyamat? :)

      Törlés
  3. Ajándék :) találtam Neked :)
    http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2841-trappista-sajt-hazilag

    VálaszTörlés
  4. Ó és ezt is :)
    http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2865-keszitsunk-hazi-mozzarellat-recept

    VálaszTörlés
  5. Köszi, jól megnézem magamnak!!! :) camambert? erre találj! :)

    VálaszTörlés
  6. Üdv
    Nem régóta készítek házilag sajtot oltóval /előtte ecettel/ viszont az oltónál nekem nem jött be az 1ml. 5 liter tejhez általában 10ml-t teszek ez alvassza meg 1 óra alatt. A kérdés 1 ml hány óra alatt alvasza meg?

    VálaszTörlés
  7. Az oltó fajtájától függ az alvasztási idő és az oltóanyag mennyisége is... nekem negyvenöt perc alatt, de legkésőbb egy óra alatt megalvad a tejem.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm válaszát. Még 1 kérdés anno a 80-s években lehetett kapni csokoládés sajtot, meg lehet ezt házilag csinálni?

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom, nem emlékszem erre a sajtra, de mindet ki lehet próbálni!
    Csokidarabok voltak benne, vagy az egész csokis volt? El tudom képzelni, akár darált csokit, akár nagyobb darab csokikat hozzáadni az utolsó átgyúrásnál, amikor fűszerezzük, egy kis csilivel megbolondítva...lehet, hogy ki is próbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A készítmény "fantázianeve" Mese sajt volt, a dobozon és a sajtcímkéken egy-egy oldtimer autó volt látható (meseautó). Ez egy ömlesztett sajtkészítmény volt, melyben homogén eloszlású volt az ízesítő (valószínűleg az ömlesztési folyamatban keverték bele a csokit/kakaót).
      A Budapesti Tejipari Vállalat gyártotta. Később, a gengszterváltás után négyszög alakúvá vált és más gyártó készítette, a címkeképek is megváltoztak.
      Egy link, ahol vannak képek róla:
      https://www.google.hu/search?q=mesesajt&newwindow=1&safe=off&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=AW0QU7DSIIqp4gSq1YEw&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1680&bih=914

      és egy másik

      http://retrogastro.blog.hu/2010/02/25/mese_sajt

      Itt pedig megpróbálják utánozni az "utánozhatatlant" :-))))
      http://www.balzsam.com/2011/08/mese-sajt.html

      Törlés
  10. Ha jól emlékszem csokis sajtot háromszögletű Mackó sajtban lehetett kapni.
    Kérdésem hol lehet tejoltót kapni Bp-en?

    VálaszTörlés
  11. Vas megyében élek, így fogalmam sincs... :) Én a neten rendelek, a leírás elején szerepel a link, honnan... állatpatikában lehet beszerezni, kutass a neten, szerintem találsz helyet Pesten.

    VálaszTörlés
  12. Budapesten
    http://www.tejolto.hu/

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    A sajtfüstölésről hol olvashatok bővebben, persze házilag.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  14. Itt a blogomon, a következő bejegyzésben:
    http://foltnemvolt.blogspot.hu/2012/10/tadaaaam.html
    Ha nem tiszta a kép, kérdezz! :)

    VálaszTörlés
  15. szia!érdeklődnék mennyi sót teszel 1 liter vízhez? továbbá használsz e kultúrát és ha igen mikor adod a tejhez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 literes mérőbe 7 és fél - 8 deci vizet engedek, és felöntöm annyi sóval, hogy kb.1 liter legyen, nem kell pontosan méregetni, nagyjából ilyen az arány. Nem használok kultúrát, csak az oltó, mivel nem pasztörizálok, minden benne marad a tejben, ami sajttá varázsolja! :),

      Törlés
  16. Kedves Hudi! Azt írod kb. egy évig is eláll a tejoltó. Ezt úgy érted felbontás után? Vettem tejoltót és készülök az első sajtomra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, azóta már sajtmester vagy, ez a kérdés elkerülte a figyelmemet....de közben rájöttél, hogy igen, felbontva! Köszi a kérdést, és ha van kedved, mesélj, miket alkotsz sajt ügyben!

      Törlés
  17. Szia!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy ha nincs oltó, akkor jó az ecet is?
    Várom válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ecet vagy citromsav segítségével is kicsapathatod a tejből a savót, ezt is hívják sokan sajtnak, amit az így nyert túrószerű dologból kapnak, de ez nem sajt... finom, és sokféle "sajt" készíthető belőle, de teljesen más. az oltót fillérekért beszerezheted a neten, veszel egy kis üveggel, és akár egy évig használod, érdemes!

      Törlés
  18. Sziasztok. Én 5 liter tejhez 5ml oltót tettem. 45 perc alatt szépen megaludt. Most jön az ízesítés és a préselés. Csak az a kérdés hogy meddig maradjon a sósfürdőben? kb. 50 dkg sajt lesz. Köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      10 dekánként 1 óra, vagyis 5 óra sófürdő.

      Törlés
  19. Szia szeretném Megkérdezni hogy sajt készítés előtt leszedik a tejszínt abból plusz vaj lehetne :)

    VálaszTörlés
  20. Kérdezni, vagy javasolni? Igen, ha leszedjük, az is hasznosítható, és ugyanúgy készíthető a maradékból sajt, ami természetesen nem lesz olyan zsíros már. A házi vajjal próbálkoztam, nekem nem jött be...

    VálaszTörlés
  21. Szia csináltam gomolyat 1 napig preseltem Szép lett gondoltam csinálok parenyicát felkockaztam bele a vízbe és nem sikerült mi lehet a baj:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem sófürdőzted, ugye? ezenkívül gőzöm nincs, mi lehet gond...nekem mindig sikerült eddig...

      Törlés
    2. Nem sóztam , nem lehet hogy friss volt a gomolya, amúgy hány napig tárolható a gomolya mielőtt parenyicát készítek

      Törlés
    3. Én este szoktam a sajtot csinálni, reggelig préselem, és utána parenyica... Nem tudom. Van egy ismerősöm, aki parenyica ügyben sokkal többet tud, a "vészbúkon" keresd Hajnal Mónikát, és faggasd ki :)

      Törlés
    4. sziasztok !!! en tiz liter tejhez adok 4ml oltot es 30 perc alatt megalszik , parenyicaval kapcsolatosan tudok segiteni ...12 eve csinalom !!

      Törlés
    5. Mit gondolsz mi lehetett Krisztián gondja, miért nem sikerült neki?

      Törlés
  22. oltó hejet lehet ecetet hasznalni ere a sajtra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ecettel is lehet valami sajtfélét csinálni, de az sajnos nem igazán hasonlít rá. Oltót lehet találni az interneten, nem drága és nagyon sokáig eláll.

      Törlés
  23. Sok-sok szeretettel gratulálok, nagyon jó kis oldal, rengeteg mindent megtudtam, ismételtem. Egyszerű, közérthető minden amit feltettél!!!! Üdvözlet és további nagyon jó sajtkészítést kívánok és a lehetőséget, hogy mi is megtudjuk ezeket a jó kis trükköket!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon köszönöm a visszajelzést! Amikor nekiálltam a sajtokat készíteni, rengeteg leírást elolvastam, amit csak találtam. Aztán a sok információból letisztult a fent olvasható folyamat. Örülök, hogy sikerült egyszerűen végigvezetnem az olvasót egy sajt elkészülésének folyamatán, épp ez volt a célom. Egyrészt, hogy ne kelljen napokat, heteket a gép előtt tölteni, és úgy összevadászni a tudnivalókat, másrészt pedig, hogy látszódjék, bárki bátran nekifoghat, semmi nehézség nincs benne!

      Törlés
    2. Olyan kedves vagy, hogy észrevetted amit tegnap este írtam, így mindjárt veszem a bátorságot és kérdeznék.Én kb. 5 hónapja kezdtem el a sajtkészítést és mondhatom az elmúlt éveimből kimaradt nem túl szép perceket tette boldoggá. Nagyon jó készíteni, a sikerélmény meg egyszerűen leírhatatlan. Kettőt szeretnék kérdezni: 1./ Készítettem ordasajtot, finom is lett, sóoldatban sóztam. Az egyik egy kicsit sós lett, a másik egy kicsit sótlan. Erre tudnál nekem valami irányt mutatni?. 2./ A füstölésnél ha elég színes akkor 3 óra elég, és ha tölgyfa a fűrészpor, a parazsat is tölgyből kell készíteni? Nagyon tetszett, ahogy írtad, hogy egy kicsit megszoktad füstölni a friss sajtokat. Köszönöm előre is a válaszod, üdvözlettel: Ági

      Törlés
  24. Hát, most nem jött össze a gyors válasz, napok óta nem ültem a gép elé....
    Az ordáról: én sajtot sose csináltam belőle, ezért nem tudom, hogy lesz jó a sózás. Az orda amúgy is az a kategória, amit ahányszor csinálsz, annyiféle lesz (nálam legalábbis).
    Én vagy túrót helyettesítek vele (túrós tészta, gombóc, túrós töltelék húsokba), vagy szendvicskrémet csinálok belőle (vajat teszek hozzá, és ízlés szerint fűszereket).
    A füstölésből én soha nem csináltam akkora ügyet, ami a fát illeti, ami épp kéznél volt. Hogy meddig és mivel fogsz füstölni, ezt a te saját ízlésed és füstölőd alakítja majd. Sok sikert! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hudi! Nagyon aranyos vagy, hogy szakítottál időt rám! Most készítettem, megpróbálom úgy, hogy csak kívülről sózom be. Azért készítek ordasajtot, mert egy kicsit diétás és híznunk nem nagyon kellene. Sikerült megnéznem a füstölődet, nagyon tetszik, ügyes és találékony a férjed és nagyon szépen elkészítette. A tortás részed az meg egyszerűen művészi. Még nem volt időm mindent elolvasni. Nagyon szépek a gyermekeid, sok-sok boldogságot kívánok hozzájuk (is)!! Üdvözöllek: Ági

      Törlés
    2. Kedves Ági!
      Ha a vonalaidat félted, javaslom, próbáld ki, hogy egy éjszakát állni hagyod a tejet, majd a tejszínt leszeded róla, és az így kapott sovány tejből készítesz sajtot. Egyszer csináltam ilyet, vajat csináltam a tejszínből, a sajton én semmi másságot nem vettem észre. A torták, hát az most az aktuális szerelem, szintén autodidakta módon kezdtem neki, ahogy a sajtoknak is. Szeretem, ha bármihez konyíthatok kicsit, ha akarok, ez jó érzés :) És ez csakis ebből a fajta bátorságból fakad, hogy nekiállunk, megcsináljuk, nincsenek "ez nekem úgyse sikerülne" jellegű felszisszenéseink. Úgy érzem , te is ebből a "fajtából" vagy! :) Hajrá!!!!..

      Törlés
  25. Szia!

    Amikor belekevered az oltót adott hőmérsékleten a tejbe, akkor elzárod alatta a gázt, vagy a megfelelő hőmérsékleten tartod addig, amíg ki nem válik belőle a sajt?
    (Elektromos tűzhelyünk van, azzal kísérletezem a hétköznapokban. :D )

    VálaszTörlés
  26. Szia!
    Ige, elzárom. Mivel a nagy fazekam elég jól tartja a hőt, meg a mennyiség sem kevés, egész jó langyos marad a végéig így is. van, aki rámelegít a végén, miután megtörte, én nem szoktam.

    VálaszTörlés
  27. Szia Mennyi ideig préseled és nagyjából hány kilóval? Én az 5L tejből készítem és 5kg -os súlyt teszek rá, ennél is jó így!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. általában egy éjszakára otthagyom vele...a súly is, az idő is egyéni ízlés kérdése, van, aki csak csöpögteti, így egy lágyabb sajtot kapunk,minél jobban kipréseljük, annál keményebbet. Nekem szerintem nem szokott rajta 5 kiló lenni, inkább 2-3, és azzal is jól kipréselődik, de a nagyobb súly szerintem nem hiba :)

      Törlés
    2. Köszi hogy válaszoltál:)

      Törlés
    3. Örömmel! Ha van kedved, számolj be az eredményről, tapasztalatokról!

      Törlés
  28. Szia Mennyi ideig préseled és nagyjából hány kilóval? Én az 5L tejből készítem és 5kg -os súlyt teszek rá, ennél is jó így!

    VálaszTörlés
  29. Érdemes lenne elmenteni, de nem tudom

    VálaszTörlés
  30. A felforralt tejben benne van az ecet és só de nem vált szét mire tudom még felhasználni?

    VálaszTörlés